С народен събор отбелязаха Деня на Независимостта в община Търговище
С народен събор отбелязаха Деня на Независимостта в община Търговище / Диляна Стойчева
Стотици търговищенци се събраха днес на поляните край село Осен, за да отпразнуват с народен събор Деня на Независимостта.

Честванията по повод 100 годишнината от обявяване Независимостта на България започнаха в 10.00ч. , на площад „Свобода” в Търговище с церемония по издигане на националното знаме на Република България и изчитане на Манифеста, с който през 1908г. в Търново, Фердинанд обявява независимото българско царство.

С кръшни хора, под съпровода на Градския духов оркестър, започна народният събор "Под крушата на осенската поляна", който се организира от Община Търговище за трети пхореден път. Последваха изпълнения на Райко Кирилов – многократен носител на награди от „Пирин фолк” и любимец на повечето от присъстващите. Познатите танци и песните на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия” бяха посрещнати с много аплодисменти и доброто настроение на народния събор. Следващ на сцената се качи сливенският оркестър „Карандила”– носител на награди от европейски фестивали за балканска и поп-музика и показа завидно добро познаване и преливане на различни музикални стилове. На метри зад публиката запалени ездачи направиха конска кушия.

В 20.10 ч. на площад "Свобода" са празничните илюминации. Такива ще има едновременно във всички областни градове на България.