РИОСВ-Шумен със санкции за 77 200 лв. през март
РИОСВ-Шумен със санкции за 77 200 лв. през март / netinfo

Експертите от Регионалната инспекция по околна среда и води са извършили 147 проверки в Шуменска и Търговищка област. 16 са извънредни, като 2 от тях са по сигнали на „зеления" телефон и по жалби. За установени несъответствия по прилагането на екологичното законодателство са дадени 82 предписания. 6 наказателни постановления са издадени от екоинспекцията в Шумен през месец март тази година на обща стойност 77 200 лв. Съставените актове са 15.

Екоинспекцията е наложила имуществена санкция в размер на 60 000 лв. на община Омуртаг. Причината е, че, в качеството си на собственик на Регионалното депо за неопасни отпадъци - Омуртаг, с бездействието си общината е допуснала нарушения на Закона за управление на отпадъци. На община Венец е наложена имуществена санкция в размер на 7000 лв. за това, че е извършила транспортиране на смесени битови отпадъци от населените места с организирано сметосъбиране без да притежава действащ регистрационен документ от Закона за управление на отпадъците. Санкции са издадени на „Месни продукти" - с. Здравец. Две санкции по 4 000 лв. са издадени на предприятието. Първото за това, че не е изпълнило в срок задължително предписание, дадено с констативен протокол за прекратяване на заустването на производствени отпадъчни води от предприятието в река „Здравешко дере" и второ - за това, че не е изпълнило в срок задължително предписание за представяне на документи, дадено на основание от Закона за опазване на околната среда.

През месеца експертите на РИОСВ - Шумен са съставили 15 акта на физически лица, от които 13 на билкозаготвители, които не са представили отчет за добитите от тях количества от лечебни растения за 2015 г.

Продължава извършването на проверки от експертите на екоинспекцията във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите, относно превенция и недопускане на замърсявания с отпадъци на речните легла и прилежащите територии на реките.