РИО Търговище с инициатива „Да спрем скритата неправоспособност на учителите”
РИО Търговище с инициатива „Да спрем скритата неправоспособност на учителите” / DarikNews.bg, архив
РИО Търговище с инициатива „Да спрем скритата неправоспособност на учителите”
66333
РИО Търговище с инициатива „Да спрем скритата неправоспособност на учителите”
  • РИО Търговище с инициатива „Да спрем скритата неправоспособност на учителите”

На прага на новата учебна година на сайта на Регионалния инспекторат по образование в Търговище са обявени над 50 свободни места. Една от причините за големия брой вакантни длъжности се дължи и на инициативата на РИО „Да спрем скритата неправоспособност на учителите”, разясни началникът на Инспектората Невяна Захариева. „Идеята ни е по всеки един предмет, независимо дали са малко часовете, и в най-малкото населено място да преподава специалист”, каза тя. Това става най-трудно по селата, защото един учител, при норма 600-700 часа, а по предмета по който преподава има само от две до четири паралелки. Това естествено не стига за цяло работно място и за това директорите възлагат на същия учител да преподава и по други предмети, за които обаче той няма правоспособност. „За това от РИО са задължили директорите на училища да обявяват всички свободни места, защото може да има специалист, който да преподава в две съседни села”, даде пример г-жа Захариева

Сред свободните работни места за учители в Търговищка област са тези за възпитатели в началния курс, учители по английски език и по информационни технологии.

Като голям проблем Захариева очерта и липсата на достатъчен сградов фонд по училищата, който да поеме вече задължителното целодневно обучение за учениците до четвърти клас. „Този проблем ще продължи и в следващите няколко години”, каза тя. Става дума за тези от училищата, които са най-желани от родителите – детето им да посещава именно това училище. Така биват разкривани повече паралелки, а това води до невъзможност да се организира и следобедно обучение в полуинтернатни групи. „Някои директори дори прибягват до това, да задължават родителите да подписват декларации за отказ тяхното дете да посещава полуинтернатни групи”, каза г-жа Захариева. Решение на проблема е директорите да ограничат приема за сметка на полуинтернатните групи. А това не е в техен интерес, заради делегирания бюджет, който дава средства на брой ученици.