Риболовци алармират за риск за рибния хайвер в яз. Тича
Риболовци алармират за риск за рибния хайвер в яз. Тича / netinfo

Членове на Риболовен клуб „Чисти брегове" от Велики Преслав алармираха за проблем с нивото на водните маси в язовир „Тича", който застрашава размножителния сезон на рибите.

„Вече две седмици след влизане в сила на забраната за улов на риба в яз. „Тича", наложена законово поради размножителния период на мирните риби, се наблюдава недопустимо бързо падане на нивото на цитирания водоем. Водата се е отдръпнала на метри от местата, където до скоро масово хвърляше хайвер и мръстеше рибата, което лишава от всякакъв смисъл установената заради размножителния период забрана за спортен риболов" се казва в отворено писмо на риболовците.

От Клуба изразяват недоволството си и допълват, че безпомощността на институциите за справяне с проблема с бракониерството се обезмисля и идеята им за зарибяване на водоема с над 5 000 шаранчета.

„Настояваме незабавно да се спре падането на нивото на водоема и се задържи в сегашните рамки до приключване на размножителния период на мирните риби, който през настоящия сезон видимо изостава от обичайния календар", се казва още в писмото на риболовците от Клуб „Чисти брегове".

Началникът на ИАРА-Шумен Петко Петков заяви пред Дарик, че съвместно с "Напоителни системи" и Басейнова дирекция" е извършена проверка на язовира, която не е констатирала наличието на подобен проблем. По думите на Петков, водата от язовир „Тича" се изпуска постепенно и местата, където рибата е хвърлила хайвера си не са обезводнени рязко.