Решават бъдещето на КОЦ-Шумен през май
Решават бъдещето на КОЦ-Шумен през май / netinfo

Казусът с преструктурирането на шуменския Комплексен онкологичен център в Специализирана болница бе отложен от общинските съветници за заседанието на 11 май.

По време на днешното си заседание местните парламентаристи не успяха да стигнат до съгласие да подкрепят предложената промяна в структурата на лечебното заведение и промяна в капитала му.

Целта на тези предложения е Община Шумен да запази собствеността си и да съхрани онкоцентъра, като самостоятелно лечебно заведение. Късно вчера от Министерство на здравеопазването е публикувало на сайта си проект за законови промени, който предвижда онкоцентровете да преминат като структури към местните многопрофилни болници. В срок до 14 дни тези предложения за промени на здравното ведомство подлежат на обществено обсъждане.

Решават бъдещето на КОЦШумен през май
netinfo

„Според медицинските стандарти КОЦ-Шумен отговаря на изискванията за специализирана болница по онкология", подчерта по време на дебатите в зала общинският съветник Пламен Петков.

Проф. Добрин Добрев заяви, че тъй като част от апаратурата на центъра е закупувана със средства от европроект, при евентуалното му преминаване към болницата може да се наложи общината да връща милиони.

Процедурата по преобразуване предвижда - първо решение за това да вземе принципала на съответното лечебно заведение, в случая Общински съвет-Шумен, след това местната здравна инспекция извършва обследване на заведението, а финалната част е становище от страна ан Министерство на здравеопазването.

След дебатите в зала, шуменските общински съветници отложиха двете точки за празничната сесия на 11 май, с идеята до тогава да бъдe събрана и обсъдена всичката необходима информация за капитала, активите и като цяло за финансовия баланс на онкоцентъра.