Инвеститорите в Шумен имат интерес към големи терени
Инвеститорите в Шумен имат интерес към големи терени / netinfo
Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев очерта като основен приоритет на Областна администрация икономическото развитие на областта. 

Той посочи, че икономиката в региона се развива неравномерно, тъй като град Шумен изпреварва останалите в областта и губернаторът определи това като движение на "две скорости".

Три общини в Шуменско с над 50% безработица

Като областен център, през последните 2 години има едно много бурно развитие особено в икономически план, докато останалите общини в нашата област изостават в икономическото си развитие. Като последствията може да са струпване на хора в областния център и обезлюдяване на общините, каза проф. Желев. Той посочи, че освен държавна подкрепа за разрешаването на проблема е нужна и активност от кметовете.

На две скорости ли се развива Шуменско
dariknews.bg


Христо Павлов също забелязва разлика в развитието на различните общини в област Шумен.

Факт е, че има такава разлика. Тя се дължи на липсата на работа, голяма безработица. Освен общините, които създават условия за работа, не виждам друга инвестиция в тези райони, което да даде възможност на хората да работят и да се развива региона, каза той.

Изграждат 4 нови предприятия в Шумен

Христо Павлов оценява инфраструктура като основен приоритет, но смята и че държавната политика трябва да е насочена към привличането на инвеститори. Трябва да се създадат по-благоприятни условия да идват и да работят, като осигури освен инфраструктурата, данъчни облекчения и други такива, казва мъжът.

На две скорости ли се развива Шуменско
dariknews.bg


Според Благовеста Топалова разликата в развитието на региона е дори по-голяма.

Самият Шумен е втора категория в икономиката в сравнение със София, Варна, Русе. Всичко се съсредоточава в по-големите градове, хората бягат там. В малките градове остават по-малко население и по-малко възможности, смята жената.

Николай Тончев: Догодина очакваме да се разкрият 1000 работни места

Тя обаче не допуска, че проблемът може да се реши от управляващите. Защото нямат желание, иначе от тях зависи – те измислят законите, те създават правила, категорична е шуменката.

На две скорости ли се развива Шуменско
dariknews.bg


Произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) в област Шумен я поставя на второ място в североизточния район.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.