Николай Тончев: Догодина очакваме да се разкрият 1000 работни места
Николай Тончев: Догодина очакваме да се разкрият 1000 работни места / dariknews.bg

1000 работни места се очаква да се разкрият от догодина в предприятията на четирима инвеститори. Те са закупили имоти в Индустриалния парк, като дори е започнала работа по изграждане на едно от предприятията. Това съобщи изпълнителният директор на парка Николай Тончев.

25 декара са купени от турската фирма Енпай, като ще бъдат застроени почти 12 от тях. В производствените мощности на фирмата ще се произвежда изолация за трансформатори. Работата се очаква да започне през юни догодина, каза Николай Тончев.

35 декара са закупени от американската фирма Камбро, която ще иозгради мощностите си върху 10 декара застроена площ. Работата на предприятието се очаква да започне през август.
В парка ще се настани и шуменска печатница, както и фирма за текстил.

Имаме притеснения, че трудно ще обезпечим работници за новосъздадените работни места, каза Тончев и допълни, че вероятно ще се наложи да се привличат работници от съседни общини.

Индустриалният парк в Шумен е разположен на 2400 дка източно от града. Той е разделен на 4 подзони, като от първата подзона вече са продадени 100 дка, обясни Николай Тончев. Той допълни, че има изградена инфраструктура - пътища, електрическа, газова и ВиК мрежа на 180 дка.

Изпълнителният директор на парка добави, че годината е успешна и ако и за  вбъдеще продължи този темп на разрастване, ще се пристъпи към разширяване и изграждане на инфраструктура в друга подзона.