Расте броят на заявленията за изграждане на ветрогенератори
Расте броят на заявленията за изграждане на ветрогенератори / netinfo

По-висок ръст бележат подадените в екоинспекцията уведомления за изграждане на ветрогенератори и фотоволтаици. Броят им в сравнение с 2008 г. е нараснал около 3,5 път . Тази статистика показва повишаване на инвеститорския интерес към по-съвременни и екосъобразни енергийни източници, съобщават от РИОСВ. Предпочитанията на инвеститорите са към терени в землищата на общините: Нови пазар, Каспичан, Смядово, Върбица, Никола Козлево, Велики Преслав, Хитрино, Каолиново, Антоново, Омуртаг, Попово, Търговище. Проектите се реализират съобразно изискванията на екологичното законодателство.

Броят на инвестиционните намерения, постъпили  в РИОСВ-Шумен през 2009 година като цяло е по-малък  в сравнение с предходната  година. Това сочи справка изготвена  на база инвестиционни намерения на възложители, развиващи дейност на територията на областите Шумен и Търговище. Общият им брой за миналата година е 388, при 569 - за 2008 г.

Най - голям е интересът на инвеститорите към изграждане на канализационни система и подобряване на водния сектор в населените места. Следва интерес към системите за капково напояване, търговските обекти и складовите бази, площадките за съхраняване на излезли от употреба моторни превозни средства и отпадъци от черни и цветни метали.