Работата по подмяна на ВиК мрежата на Шумен ще продължи и през зимата
Работата по подмяна на ВиК мрежата на Шумен ще продължи и през зимата / снимка: Дарик-Шумен

Работата по подмяна на водопроводната и канализационната мрежа на Шумен по проекта ИСПА ще продължи активно и през зимата. Това съобщи по-рано днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. „При температури под 5 градуса по Целзий няма да се извършват свързванията на водопроводите, тъй като те се загряват и е необходимо температурата да не е по ниска от 5 градуса", обясни той.

Община Шумен е поискала да се потърси възможност тази пречка да бъде преодоляна. По думите на инж. Йонков, към момента е изминало 35% от времето предвидено за реализация на проекта и е извършена 23% от работата. Има едномесечно забавяне в реализацията на строително-ремонтните работи, в частта за подмяна на ВиК мрежата, но проекта се движи успешно. „Имаме уверение, че в рамките на месеците март и април изоставането ще се навакса, тъй като непрекъснато се увеличава броя на хората които работят", допълни зам.-кметът.

Пикът на масовата подмяна на ВиК мрежата ще бъда юни-юли догодина, има амбиции от изпълнителите, дори проекта да се реализира предсрочно. „Крайният срок е 31 декември 2010 г." напомни инж. Йонков. По думите му проектът се реализира успешно, но рисковата част остава.

"Извинявам се за неудобството на шуемнци, но то ще продължи и догодина. Тогава ще потърсим кредитен ресурс за започване на преасфалтиране на част от улиците в града", каза още зам.-кметът.

Община Шумен ще има готовност през януари или февруари 2010 г. с проекта за Втори етап по ИСПА, за подобряване на водния цикъл на Шумен. „Той ще е на стойност около 95-100 млн. лв.", подчерта инж. Иван Йонков.