Проверка на РИК-Шумен установи агитация за политическа партия в село Долина
Проверка на РИК-Шумен установи агитация за политическа партия в село Долина / netinfo

Пълномощник на политическа партия сигнализира в РИК-Шумен, че застъпник на друга политическа сила е посочвал на избирателите в село Долина, Община Каолиново номер, който да отбележат на бюлетината.

При проверка членове на РИК са констатирали, че действително посоченото лице е извършвало агитация, но след предупреждение от страна на членовете на СИК е преустановило дейността си е напуснало района на секцията. Към момента на проверката от страна на РИК нарушение не е констатирано. Нарушението е отстранено, а решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му.

В друга жалба пък се твърди, че бил получен сигнал от регистриран наблюдател, че Гюлтен Сюлейман - секретар на кметството в село Църквица, Атча Исмаил - читалищен секретар и Весиле Али - зам.-кмет на Община Никола Козлево агитирали пред секцията в село Църквица хората да гласуват за политическа партия.

РИК-Шумен извърши проверка на място чрез членовете си Драгомир Драгнев и Константин Константинов. При проверката членовете на РИК са констатирали, че липсват доказателства изнесеното да отговаря на истината. Разговорите на турски език са били поздрав по случай празника. Посочените лица са предупредени от членовете на РИК, че ако извършат неразрешена агитация, ще бъдат санкционирани, като тази жалба е оставена без уважение.