Прокурорите от Шуменско първи по натовареност в Североизточна България
Прокурорите от Шуменско първи по натовареност в Североизточна България / netinfo

Шуменската окръжна, заедно с районните прокуратури от областта, е на първо място по натовареност в Апелативен район - Варна, който обхваща областите от Североизточна България. Това стана ясно по време на пресконференция по-рано днес, на която бе представен отчета за дейността на държавните обвинители от региона за 2015 г.

Окръжният прокурор Диан Долапчиев съобщи, че заетостта се дължи най-вече на незаети щатни бройки и на командировани прокурори.

Делът на решените през 2015 г. преписки, спрямо общо наблюдаваните е 92,78%, като през 2014 г. този дял е бил 96,8 на сто. Върнатите от съда дела, за доразследване е с 31,34% по-малко от тези през предходната година. По този показател, шуменския окръжен район е на второ място в Апелативния район.

4 317 са общо наблюдаваните от обвинителите преписки през 2015 г. в Шуменско. От тях 5 са решени в срок повече от един месец, а всички останали в рамките на 30 дни.

97,91% е еквивалента на осъдените и санкционирани извършители с влязла в сила съдебен акт в Шуменската окръжна прокуратура, което я нарежда на втора позиция.
7 са прокурорите, работили в Окръжната прокуратура в Шумен, при разкрити 10 щатни бройки. В РП-Нови пазар

„По показателя за натовареност сме успели да изпреварим дори и Варна, където сравнително много по-висока престъпност от Шумен, с много повече внесени актове. Явно по-малкия брой прокурори от Шумен е оказал влияние, върху изчислението на средната натовареност на един прокурор ", поясни Диан Долапчиев.