/ ThinkStock/Getty Images
Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд инспектора от Агенцията по безопасност на храните за производство и държане с цел разпространение на марихуана на стойност близо 170 000 лева.

Отказаха да пуснат от ареста инспектора, отглеждал плантация с канабис

Инспекторът от Агенцията по безопасност на храните в Шумен е предаден днес на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен за извършени от него две престъпления, свързани с наркотици в особено големи размери.

Стойността на иззетото количество марихуана в землището на село Янково, където ветеринарният лекар си направил плантацията за отглеждането й, е 171 120 лева, а на иззетата марихуана, която държал с цел разпространение в къщата си в кв. „Дивдядово“ - почти 170 000 лева. Количеството на наркотичните вещества е над 80 кг.

Оставиха в ареста уволнения инспектор от БАБХ, отглеждал канабис

В обвинителния акт прокуратурата посочва, че стойността на предмета на престъплението надхвърля над два пъти критерия за особено големите размери. Досъдебното производство срещу инспектора от Агенцията по безопасност на храните в Шумен било образувано, след като 33-годишният мъж бил спрян за проверка на входа на квартала от полицейски служители на 9 октомври 2018 г. Тестван с техническо средство, показанията отчели, че той управлява МПС след употреба на наркотични вещества.

При проверка в дома му органите  на реда усетили специфичния мирис на марихуана. Със следово куче била открита и плантацията с марихуана, която Красен засадил и отглеждал в гориста местност край село Янково. Технологията за отглеждане на конопа според разпита на задържания била заимствана от сайт. Иззети били 33 растения марихуана, някои от които впечатлили разследващите с размера си - около 4 метра. Общото тегло на сухата листна маса било 42, 78 кг.

От къщата в „Дивдядово“, превърната в сушилня за реколтата от наркоплантацията в Янково, разследващите иззели още 42,20 кг марихуана. Инспекторът, който е ветеринарен лекар, е знаел, че отглеждането и извличането на сокове от растението от вида Херба канабис индика сатива е забранено от закона. Затова чрез Coogle maps избрал труднодостъпния район в землището на село Янково, разположен до водоизточник.

Отстраниха от работа инспектора от БАБХ, задържан за производство и държане на марихуана

След първоначалното задържане под стража на Красен К. с определение на Шуменския окръжен съд, на 26 февруари тази година съдът изменил най-тежката мярка за процесуална принуда, като определил Красен К. да остане под домашен арест.

Окръжната прокуратура в Шумен е наложила възбрана върху къщата на подсъдимия инспектор в „Дивдядово“ и запор върху автомобила му Нисан "Терано“, за да обезпечи наказанието „Глоба“, което е предвидено в Наказателния кодекс наред с наказанието лишаване от свобода.

Предстои делото срещу 33-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.