Приватизацията на два парцела противопостави общинските съветници в Търговище
Приватизацията на два парцела противопостави общинските съветници в Търговище / netinfo

Две бяха предложения, които предизвикаха по-широки дебати на днешната сесия на Общински съвет – Търговище. И двете касаеха приватизацията на общински недвижими имоти. Според едната докладна, за включване в списъка за приватизация бе предложен парцел, намиращ се на ул. "Паисий", в близост до Дом майка и дете. Тошко Райчев от Обединени за Търговище изказа мнение, че мястото е отредено за детско заведение и в никакъв случай не трябва да се сменя предназначението му за търговски обект. Според него, там трябва да се изгради детски кът. Диян Дечев от БСП му опонира, че интерес към терена има голяма търговска верига и това е единственото подходящо място. Според него се упражнява политически натиск в Общински съвет, целящ неизпълнение на инвестиционната политика на местната администрация. Тошко Райчев отговори, че този обект не фигурира като финансов инструмент в бюджета. От ГЕРБ също се обявиха против нови супермаркети в кварталите, а от ДПС подкрепиха предложението на Райчев за детска площадка. Със 17 гласа “за” докладната бе отхвърлена.

 

Другият спорен парцел, обсъждан днес, е бившият “битак” на ул. "В.Търново". Според Обединени за Търговище по-удачно е там да се построи паркинг, а не търговски обект. Представено бе и писмо от районния мюфтия против строежа на хипермаркет, тъй като в съседство се намира джамията в Търговище. От АТАКА изказаха становище, че икономически и политически интереси пречат на развитието на града. Зам.-кметът Стоян Станчев внесе уточнение, че според идейния проект на общината, на това място трябва да се построи търговски обект с голям паркинг по възможност на две нива. Крайното гласуване отхвърли добавянето на парцела в списъка за приватизация. Подкрепиха го 9 съветници от БСП и Атака, останалите бяха против или се въздържаха от мнение.

 

На заседанието бяха разгледани общо 18 докладни записки. Одобрени бяха Програма и план за промоция на сексуалното и репродуктивното здраве на младите хора. Прието бе предложението за намаляване числеността на персонала в местна дейност “Радиоинсталационни възли” от 3 на 1.5 бройки, тъй като все по-малко хора ползват радиоточки и приходите от тази дейност намаляват.

 

Разгледани и гласувани бяха подробните счетоводни отчети и баланси на търговските дружества със 100% общинско участие. Според изнесените данни най-висока печалба за 2008 г. има “БКС – Търговище” – 509 000 лв., следват “Адапт” със 70 000 лв. печалба и “Общински пазари” – с 40 000 лв. Печалбата на “Търговище Инвест” за 2008 г. възлиза на 36 000 лв., на “Охрана, паркинги и терени” – на 22 000 лв., а на фирма “Флора” – на 13 000 лв. Вестник “Знаме” отчита печалба за изминалата година от 2 000 лв., а “Медицински център І” – от 1 000 лв.

 

Дивидентите за общинския бюджет, които бяха одобрени на заседанието са – 10% за “Общински пазари” , 27% за “БКС” и по 40% за всички останали.  При “БКС” промяната стана във връзка с инвестиционната политика на дружеството, а при “Общински пазари” заради вече направени разходи по подготовката на новата площадка, на която се мести “битака” и във връзка с предстоящия Весел панаир.

 

Предложението за предоставяне на сграда,  публична общинска собственост, за безвъзмездно управление от Клуба на НСО в Търговище във връзка с кандидатстването с проект по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, което разглеждаха комисиите, не влезе в дневния ред на сесията.