Приливен дъжд наводни дворове и изрони улици в село Илия Блъсково
Приливен дъжд наводни дворове и изрони улици в село Илия Блъсково / Дарик-Габрово, архив

Проливният дъжд е наводнил дворове и е изронил няколко улици в шуменското село Илия Блъсково. Над 60 л. на кв. м е падналото количество валежи в селото през ноща и тази сутрин. Пороят е бил придружен и със силен вятър. Вследствие на придошлите от скатовете край селото дъждовни води, са залети част от дворовете в ниската част на селото. По три от улиците пороят е извлачил трошено-каменната настилка, затлачил е дерето на местната река. Язовирът е имал совободен обем и е поел придошлата вода.

По сигнал на кмета на селото Васил Василев, Красимир Косев от Общинския щаб за борба с бедствията тази сутрин е направил обход и оглед на селото и дворовете. Кметът Василев ще внесе в понеделник докладна до кмета Красимир Костов за оказване на съдействие за почистване на дерето от наносите и клоните и за ремонт на засегнатите от водата улици, каза Косев след огледа. Със ситуацият в селото са запознати кметът Красимир Костов и неговия заместник Иван Йонков.Към момента водата вече се е отекла от дворовете и ситуацията се нормализира, каза Косев.


Според Лили Велева от метеорологичната станция в Шумен, валежите ще продължат и утре се очаква да намалеят и да спрат. Сумарнарно за месеца валежите в района на Шумен са малко над 100 л/кв. м, за района на Велики Преслав - 150 л/кв. м.
Няма опасност от преливане на язовирите в община Шумен, съоръженията имат свободни обеми.


На телефона на денонощния дежурен по сигурността в община Шумен няма подаде други сигнали.