Приключи посещението на две чуждестранни делегации в Търговище
Приключи посещението на две чуждестранни делегации в Търговище / Борислав Курдов

Приключи посещението на делегациите от Търговище, Румъния и Болград, Украйна. Те бяха официални гости по покана на кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров по повод Празника на града и Панаирната седмица.
По време на срещите д-р Димитров заяви искреното си желание да затвърдим сътрудничеството си в сферата на културния и образователния обмен, както и споделянето на добри практики в административното управление с побратимените ни два града. „Надяваме се да намерим допирни точки и по отношение на бизнес партньорства", подчерта той.
От своя страна Сергей Димитриев, глава (кмет) на Болград, сподели възможността за реализиране на съвместни проекти с европейски партньори като нашия град Търговище. Той, заедно с председателя на Районния съвет в Болград Димитрий Димитров, бяха впечатлени от организацията на Центъра за административно обслужване на Община Търговище.
Договорът за приятелство и сътрудничество с Болград е подписан през юли 2009г. Делегации от българския град посетиха Украйна през 2010 и 2011г. Осъществено бе и дарение на учебници по български език и книги на институции в побратимения ни град от библиотеката в Търговище и Първо основно училище „Христо Ботев".
По време на визитата, съветникът по международните връзки Гавриел Паунеску от Търговище, Румъния, съобщи на кмета д-р Димитров, че имат много побратимени градове, но контактите с нашия град са установени преди всички останали. Те датират още от 1982 година. Така освен общия произход на имената, общата принадлежност към европейското семейство, градовете с имена Търговище имат много близки, топли отношения от 34 години насам.
По време на срещите гостите от Румъния направиха предложение за тристранно сътрудничество, което да бъде осъществено заедно с другия им побратимен български град Казанлък. По този начин ще може да се кандидатства съвместно по европейската програма „Европа за гражданите".
Представителите на двете делегации със съжаление констатираха, че все още нямат осъществени трайни икономически отношения с града ни, но това предстои тепърва. Предвиждат се двустранни бизнес срещи между Търговище и побратимените ни градове.