Представиха идеята за хай-тек парк в Шумен пред общинските съветници
Представиха идеята за хай-тек парк в Шумен пред общинските съветници / netinfo
За развитието на идеята за създаване на хай - тек парк в Шумен е необходима подкрепата на общинският съвет, както и да бъде създадено дружество за управление на парка. В него община Шумен ще има 20% участие, а 80% ще има „Иновационно дружество”- АД. Това съобщи проф. Николай Недков, който е ръководител на проект АРСК / Асоциация за развитие на стопанството и културата/. По - рано днес той се срещна с част от кметския екип, председатели на постоянни комисии в местния парламент и ръководители на политически представените групи в общинския съвет. На срещата бе представена идеята за съдаването на хай-тек парк в Шумен пред новите общински съветници. Тя бе одобрена от предходния местен парламент, като за това бе отреден терен от 2 700 дка.

По думите на проф. Недков 4 институции са готови да участват при изграждането на високотехнологичния парк и да вложат около 600 000 000 лв. за период от 6 години. Това са Европейската банка за възстановяване и развитие, Фонд” Европа без граници”, финансова група „Ман Кригер” и „Юнивърсъл партнерс”.

Проф. Недков каза още, че до този момент има потвърждение за изграждане на 3 завода в бъдещия хай-тек парк : за слънчеви модули, завод за преработка на твърди битови отпадъци и за производство на биоетанол. Чрез реализирането на идеята за високотехнологичния парк има възможност за създаване на 5000 работни места и средно месечно заплащане от 2 000 евро - каза още проф. Недков. Според него в края на месец април или началото на месец май догодина може да бъде направена първа копка на високотехнологичния парк.

На срещата общинския съветник от ГЕРБ Веселин Златев заяви, че изграждането на инфраструктурата на терена отреден за бъдещия хай - тек парк може да стане по няколко начина. Единият вариант е в задълженията на инвеститорите да се включи изискване те да заделят средства за инфраструктура, тя може да бъде изградена и със средства чрез кандидатстване по неотворените програми на ЕС или чрез финансиране от Републиканския бюджет.

След приключване на срещата кметът на Шумен Красимир Костов зяви, че тя е била полезна за всички. „Ние успяхме да се подготвим за бъдещото обсъждане на този въпрос по време на заседанията на общинския съвет” - каза Костов.