Предлагат сесиите на Общински съвет-Шумен да се излъчват на живо в интернет
Предлагат сесиите на Общински съвет-Шумен да се излъчват на живо в интернет / Дарик-Шумен, архив

Заседанията на Общински съвет - Шумен да се излъчват на живо в интернет, това иска съветникът от БСП Веселин Пенчев. Под докладнат записка, която влиза в дневния ред за редовното априлско заседание на местния парламент са се подписали още 7 съветници.

В искането си Пенчев призовава колегите си да се замислят за прозрачността и публичността на работата им в местния парламент. В докладната си той предлага промяна в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, посредством която месечните сесии да се излъчват на живо в сайта на Община Шумен. Освен това записа от съответното заседание ще се качва на страницата.Според вносителя прякото излъчване на сесиите в ефира на общинската "Телевизия Шумен" не предоставя достатъчна възможност на заинтересованите граждани да проследяват работата на съветниците, поради което е важно да започне и излъчване в интернет.

„Тази мярка ще бъде не само полезна и удобна за гражданите, а и се явява задължителна, предвид времето, в което живеем", казва в предложението си Пенчев.

Ако предложението бъде одобрено по време на заседанието на 28 април, в кметът на Шумен ще бъде задължен да технически да обезпечи излъчването на сесиите в интернет, в срок до 15 юни.