Правото на медицинска помощ в ЕС разясняват две брошури
Правото на медицинска помощ в ЕС разясняват две брошури / netinfo
Две нови информационни брошури разпространява РЗОК-Търговище. Те са реализирани по проект на НЗОК, осъществен с помощта на Европейския съюз и разясняват при какви условия българите могат да получават медицинска помощ и лечение в страните от Европейския съюз, както и информация за лечението на граждани от Европа в България. Брошурата „Европейска здравноосигурителна карта” изяснява подробно правата ни във всяка страна от Европейския съюз.

Българските граждани, които са с непрекъснати здравноосигурителни права съгласно българското законодателство, могат да ползват при необходимост медицинска помощ в държавите от Европейската общност при временен престой или пребиваване. Когато здравноосигурените лица пребивават в страната с цел туризъм, почивка или са на гости , да представят своята Европейска здравноосигурителна карта на лекаря или лечебното заведение в страната при получаване на медицинска помощ, припомнят от РЗОК-Търговище

В различните страни на ЕС получаване на стоматологична помощ по линия на здравното осигуряване е различно организирано.

За разлика от България, има европейски страни , в които пакет стоматологични дейности изобщо не фигурира в пакета медицинска помощ за здравноосигурените лица, което означава , че всяка дейност при стоматолога се заплаща от пациента- такива страни са Испания, Литва, Малта, Холандия. В Латвия например зъболечение, по линия на здравното осигурявне е предвидено само за лица до 18 години. В Германия при първото посещение при лекар или зъболекар се заплаща такса за цялото тримесечие, а в Румъния и в Полша зъболечението е ограничено до най-неотложните дейности, като по-голямата част от разходите се доплащат от пациента, като обикновено от 60 до 75% от общата сума се доплаща от пациентите.

Като цяло във почти всички държави от ЕС зъболечението на здравноосигурените по линия на здравна каса или местните фондове е в ограничен размер, като по-голямата част от стойността се заплаща от пациента. При лечението в страна от ЕС здравноосигурените лица от България заплащат толкова , колкото и гражданите на самата държава.

Новите брошури могат да се получат от РЗОК –Търговище и от офисите й в гр.Омуртаг и гр.Попово.

В брошурите гражданите могат да намерят и информация за това, какъв е редът за болнично лечение и получаване на медикаменти по линия на здравноосигурителната институция.