Правна комисия не разгледа предложението за забрана на бурките в Шумен
Правна комисия не разгледа предложението за забрана на бурките в Шумен / dariknews.bg/архив
Правна комисия не разгледа предложението за забрана на бурките в Шумен
87054
Правна комисия не разгледа предложението за забрана на бурките в Шумен
  • Правна комисия не разгледа предложението за забрана на бурките в Шумен

Правна комисия към Общински съвет - Шумен не разгледа предложението на ВМРО за въвеждане на забрана за носене на бурки на публични места, територията на общината. Мотивите за това на юристите към местния парламент бяха, че предложението не е съобразено със Закона за административните актове и Административнопроцесуалния кодекс. Почти единодушно членовете на комисията взеха решение за това ,"въздържал се" бе само проф. Добрин Добрев от ГЕРБ, който поиска да бъде съставена експертна комисия, която да работи няколко месеца по въпроса и едва след това той да бъде поставен на вниманието на съветниците, но до гласуване на тази идея не се стигна.

Иначе темата предизвика широк дебат по време на заседанието. Проф. Добрев подчерта, че това са експертни проблеми, пред които местната власт не трябва да си затваря очите. „Ние не може да забраняваме частично закриване на лицето, със сигурност, единствено може да приемем пълно закриване на лицето и то при условия, че е свързано със сигурността", заяви той.

Правна комисия не разгледа предложението за забрана на бурките в Шумен
netinfo

Според Дилбер Мехмедали от ГЕРБ, предложението на ВМРО служи повече за отклоняване на вниманието на обществото от по-важните проблеми. „Като се замисля, ами те и булките в деня на сватбата са със закрити лица и са на обществено място, това е решение което е на национално ниво и трябва да изчакаме Народното събрание да се произнесе", поясни тя.

Председателят на комисията Даниела Русева подчерта, че предложението нее съобразено със законовите и нормативни изисквания и няма как да бъде разгледано. „Почти няма никакви мотиви, трябва да има и причините, които налагат приемането, очакваните резултати от приемането и анализ за съответствието с правото на Европейския съюз, което е много важно", каза още Русева.

Венцислав Пенчев от БСП заяви, че трябва да се направи много внимателен анализ с участието на експерти. „При евентуално налагане на тази забрана, как ще се упражнява контрола, в Наредбата за опазване на обществения ред съдържа не един текст, който не може да се контролира и аз мисля, че този ще бъде един от тях", каза още Пенчев.

След като предложението на ВМРО не бе разгледано по същество, Даниела Русева заяви, че в бъдеще няма пречка това да стане, стига вносителят да се съобрази със законовите и нормативни изисквания.