Празник на мекицата в Буховци
Празник на мекицата в Буховци / Борислав Курдов
Празник на мекицата в Буховци
94602
Празник на мекицата в Буховци
  • Празник на мекицата в Буховци

Празник на мекицата в Буховци
Борислав Курдов

Повече от 45 кг тесто за мекици бяха подготвили в Буховци за традиционния празник на любимата за този край закуска. Вече шеста година навръх Кръстовден в търговищкото село организират Празник на мекицата, в който участват малки и големи жители на Буховци, които месят тесто, а след това в парка пред очите на своите съселяни и гости оформят и пържат вкусните закуски.
„Нашият празник е уникален в цяла България” – каза за „Търговищки НОВИНИ” секретарят в местното читалище Кремена Томова. „Идеята ни беше този празник да бъде за всички от селото. Затова и се провежда малко след традиционния тракийски събор „Фисекът пее”, за да може на този ден да отпуснем душите си и да се отърсим от голямата организация по събора” – допълни Добрин Добрев от Управителния съвет на читалището.
Той припомни, че в първото издание на Празника на мекицата е показан пътя от житния клас – посяването, жътвата, смилането на брашното, омесването на тесто, та докато се стигне до вкусната закуска, характерна и обичана в този край на общината. В различните години са били организирани демонстрации на месене от мъже и жени от селото; приготвяни са мекици с вкус на ванилия, на шоколад, със сусам и др. Но най-предпочитани се оказало, че са традиционните мекици, които ни връщат в детството. А от там нататък всеки ги хапва, както пожелае – със сирене, мед, лютеница, сладко или конфитюр.

Празник на мекицата в Буховци
Борислав Курдов

Празник на мекицата в Буховци
Борислав Курдов

Тази година над 15 жени – от самодейния състав на читалището и приятели, бяха се ангажирали да омесят и донесат кое от кое по-бухнало тесто. А тайната на хубавото тесто трудно се разкрива. Една през друга майсторките се надвикваха, че „буховска тайна не се разкрива”. Но все пак ни споделиха, че влагат хубаво брашно, мая и вода, сол и оцет, за да оформят добре и яйца за хубав златист цвят. Не на последно място, обаче, всичко това трябва да се омеси с много любов и с кеф, казаха жените от самодейната група. „Най-важното е тестото да втаса добре и да се премеси два дори три пъти, за да станат по-пухкави и вкусни мекиците” – успяхме да научим от една пъргава домакиня, която от рано беше подготвила своето тесто, за да може домакини и гости да се подкрепят още преди официалния старт на Празника.

Празник на мекицата в Буховци
Борислав Курдов

Специално участие в Празника на мекицата в Буховци взеха от Ансамбъла за изворен фолклор „Капанци” от поповското село Паламарца. Тук, на сцената в парка на селото, те пресъздадоха ритуала „Хляб и вяра”. Последва избирането на импровизирано жури, които да оцени и излъчи най-вкусни мед, сладко и лютеница – произведени от местни жени и от гостите от Паламарца.
Гости на празника в селото бяха представители на общинската администрация в Търговище, общински съветници, кметове и читалищни дейни от други населени места в общината, спомоществователи на читалището и др.

Празник на мекицата в Буховци
Борислав Курдов


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.