/ Деян Герговски
Ръководителят на хидротехническия район в „Напоителни системи“ ЕАД - клон Черно море в Шумен Юлиян Вълчев е с потвърдена осъдителна присъда за умишлена безстопанственост.

Оправдаха бившия шеф на "Напоителни системи", осъден на първа инстанция за умишлена безстопанственост


Това се случи на третото поред въззивно производство и второ по отношение на проверяваната присъда, поставена от Шуменския окръжен съд, съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна.
 
На първа инстанция осъдиха бивш шеф на Напоителни системи

На 17 юни тази година състав на Апелативния съд във Варна е потвърдил осъдителната присъда на Шуменския окръжен съд от 12 февруари 2018 г., като я е изменил частично.

Тогава първата съдебна инстанция призна Юлиян Вълчес за виновен за продължавано престъпление като длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за възложената му работа, с което е причинил значителни вреди за „Напоителни системи“ ЕАД в размер на 49 003 лева. 

Отново изправят пред съда ексшеф на Напоителни системи в Шумен

Окръжният съд в Шумен му наложи наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. С присъдата на първата съдебна инстанция управителят бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 2 години, което с решението си от 17 юни тази година Апелативният съд отмени. 

Съдебната сага на осъдения ръководител на хидротехническия район Шумен към „Напоителни системи“ ЕАД - клон Черно море започва, след като от началото на месец август до 13 септември 2013 год. в землището на село Михайловски и с. Памукчи, той не е положил достатъчно грижи за язовир „Нови пазар 1“, собственост на търговското дружество.

Оправдателна присъда за бившия управител на "Напоителни системи"-Шумен Юлиян Вълчев

Осъденият ръководител е наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов. Така Юлиян Вълчев причинил значителни вреди на „Напоителни системи“.

По това време в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода на стойност 49 003 лева, а в края на инкриминирания период водата била едва 5000 куб. метра. Основното предназначение на язовир „Нови пазар 1“ е за напояване.  

Решението на Апелативния съд подлежи на касационна проверка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари