/ dariknews.bg
Медицинските сестри излязоха на протест в Шумен. Болниците да престанат да бъдат търговски дружества, увеличение на заплатите и категоризация са сред основните искания на здравните специалисти.
 
Д"а се започне с една стартова заплата от минимум 900 лева, нашият труд да бъде уважаван, достойно заплатен, да може да работим на едно място, не на няколко и да може спокойно да обърнем внимание на семействата си, да се образоваме, да продължаваме да учим и да се развиваме", каза Веска Райчева, която е председател на местната колегия на здравните специалисти..
 
Тя посочи, че заради ниските заплати пък медицинските сестри често работят на две места, което влошава качеството на работата.
 

Протест на медицинските сестри и в Шумен

 

Мед. сестрите заплашват с ефективни стачни действия и масово напускане.
dariknews.bg

Сутрин, когато се събудя в моето легло, не съм на работа в Нервно отделение, отварям очи и първата ми работа е да си погледна листа с графика – къде трябва да отида и какво трябва да направя. Къде трябва да работя. Съвместителство ли, моят график ли…ние всички сме и жени – имаме ангажименти, разказа мед. сестрата Антония Тодорова.
 
 Заради задълбочаващата се кадрова криза при здравните специалисти има опасност лечебните заведения да спрат работа.
 

Мед. сестрите заплашват с ефективни стачни действия и масово напускане.
dariknews.bg


Имаше един период, когато млади хора не постъпваха на работа при нас. Сега се надяваме, че тези млади хора, които завършват шуменския филиал, ще дойдат на работа при нас. Но, за да дойдат, нали трябва все пак с нещо да ги привлечем. Едно от нещата е по-голяма заплата, посочи Веска Райчева.
 

Заради кадровата криза е възможно до 5 години да има закриване на болници


За да подкрепят протеста на своите колеги бяха дошли и лекари.
 
Тази система не е ефективна - нито за пациентите на първо място, нито за нас като лекари и здравни специалисти.
 
Когато една система не я харесват нито пациенти, нито лекари, нито сестри - на кого е изгодна. Тази система е изгодна на една политическа олигархия, която управлява страната почти 20 години, заяви д-р Петко Загорчев.
 

Мед. сестрите заплашват с ефективни стачни действия и масово напускане.
dariknews.bg

Ако исканията на мед. сестрите не бъдат изпълнени, те заплашват да преминат към ефективна стачка през април.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.