/ лекар болница / ThinkStock/Getty Images
Според разчети - след 5 години в системата ще работят 1/3 по-малко от сега наличните професионалисти по здравни грижи. И сега е практически невъзможно да работим с пълен капацитет. След 5 години, ако няма промяна - това означава съкращаване на болници поради кадровата криза, каза председателтя на БАПЗГ Милка Василева.

Милка Василева
Dariknews.bg


Повече от 10 години обясняваме, че има критичен недостиг на медицински сестри, акушерки, фелшери, лаборанти, рехабилитатори - т.нар. професионалисти по здравни грижи и са най-близко до нашите пациенти.

Има страшно много причини - в годините бяха съкращавани, променяни, унижавани професионалистите по здравни грижи и в крайна сметка те заминаха навън или се отказаха от професиите си. 

Една от основните причини за напускането на професията е изключително ниската заплата, каза тя. От много години ние настояваме и пред синдикалните организации, и пред министерството, и пред парламента да бъдат взети под внимание нашите искания. Те основно са за адекватно заплащане на висококвалифициран труд, за изключително висока отговорност, уважение от обществото към нас. 

Регламент на професията - и министерството, и парламента донякъде изпълниха програмата от нашите искания. Оттук нататък предстои огромна работа, за да може да задържим младите хора, които все още са в България и да привлечем други млади хора да се обучават, заяви Веска Райчева.

Шумен се провежда двудневен форум за специалистите по здравни грижи от страната под мотото „Вдъхновението от историята - мост към бъдещето“.

Организатори на събитието са Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), Регионалната колегия в Шумен и Филиал Шумен на МУ- Варна.

Регистрирани са 476 участници, като за втора година са поканени и студенти в постерната секция на форума. Направена е заявка за представяне на 37 научни доклада и 46 постери, от които 13 на специалисти и 23 на студенти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари