По-малко зрелостници има в Търговищко тази година
По-малко зрелостници има в Търговищко тази година / DarikNews.bg, архив

Със 79 по-малко са завършващите средното си образование ученици в Търговищка област. Докато за учебната 2013/2014 г. в региона е имало 901 дванадесетокласници, то през май тази година от класните стаи за последен път ще излязат 822 ученика. Тези данни изнесе пред началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Търговище Дарина Димитрова.

Тази година датите за държавните зрелостни изпити са 20 и 22 май. За явяване на зрелостен изпит по български език и литература през настоящата година са подадени 838 заявления, а за матура по желание седем заявления по-малко. Разминаването в броя на завършващите и на тези, които ще се явят на изпит, г-жа Димитрова обясни с факта, че желание да се явят на матура са заявили и завършили в минали години, които обаче на са издържали изпитите успешно.

За втората матура най-висок интерес има към предмета „Биология и здравно образование" - 384 подадени заявления. Следват: „География и икономика" - 225; „Английски език" - 107 и „История и цивилизации" - 51. Да се явят на матура по „Математика" са пожелали 46 зрелостници; други 13 са посочили философския цикъл, а четирима ще бъдат изпитвани за наученото по „Химия и опазване на околната среда". Само един дванадесетокласник в областта е заявил желанието си да се яви на държавен зрелостен изпит по „Физика и астрономия".

През миналата година на държавен зрелостен изпит по български език и литература се явиха общо 941 ученика. За втората задължителна матура заявления бяха подали 965 дванадесетокласници. С постигнатите тогава резултати Търговищка област се нареди на 25-о място в страната, като по назад в класирането останаха само областите Хасково, Шумен и Ямбол. Средният успех по „Български и литература" беше добър 3.99.