Отворено общество безплатно ще консултира изготвянето на проекти
Отворено общество безплатно ще консултира изготвянето на проекти / netinfo
Безплатна консултативна помощ за изготвяне на проекти за разрешаването на проблеми на интеграцията на малцинствата, предложиха на всички общини в областта от институт ‘Отворено общество”. Това стана по време на заседание на Областният съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, което се проведе по – рано днес. От „Отворено общество” представиха „Платформа за генериране на проекти”, насочена към консултиране и подготовка на проекти за интегриране на малцинствата.

„Нашата цел е да помогнем за изготвянето на проекти и да консултираме институциите по места безплатно, за да се кандидатства по различните оперативни програми”, заяви Боян Захариев от „Отворено общество”.

Изследване на института е показало, че в Източна Европа се усвояват много малко от структурните фондове на ЕС, за разрешаване на проблемите на ромското и останалите малцинства. „Целта на структурните фондове е премахване на различията между етносите”, каза още г-н Захариев. Във всеки един от 6-те планови региона на страната, „Отворено общество” ще изберат по една неправителствена организация или друга институция за партньор, с който да работят. До краят на декември или в началото на януари ще се обявят конкурси за избора на партньор, тъй като консултантската дейност трябва да започне от януари. Европейските програми предоставят възможности за кандидатстване и спечелване на много средства, с които да се реализират идеите за интеграция на малцинствата, казаха още експертите от „Отворено общество”.