Отложиха дело за измама в големи размери
Отложиха дело за измама в големи размери / netinfo

Шуменският окръжен съд отложи за 25 юни делото срещу Васил Драганов от Шумен. Той е обвинен в измама в особено големи размери. Причина за отлагането бе неявяване на свидетели и нови доказателствени искания, направени от защитата.

Престъплението е извършено на 10 май 2002 година. Според обвинението, Драганов е застраховал камион със суровина за производство на коняк за 437 000 евро. По-късно той запалил тежкотоварния автомобил близо до Ришки проход с цел да си присвои парите от застраховката. Тя е сключена с фалшифициран документ в централата на ДЗИ в София. За това и делото в началото се е гледало в Софийски градски съд, след това обаче е изпратено в Окръжен съд в Шумен.

Подсъдимият твърди, че суровината за коняк е внесена от Франция. По информация на Дарик обаче камионът, с който тя е пренасяна, никога не е минавал през българската граница, а печатите от митническите документи са фалшифицирани.

Дарик научи, че Васил Драганов е осъждан за длъжностно престъпление, докато е работил в шуменски магазин “Кореком”. Той има и още няколко, влезли в сила присъди, последната е от Сливенския съд. По информация на Дарик, подсъдимият е добре познат на магистратите, защото е бил наемател на кафенето в шуменската Съдебна палата.

Ако бъде признат за виновен, Драганов може да получи присъда до 10 години затвор.