Откриха Източната порта на старата столица Велики Преслав
Откриха Източната порта на старата столица Велики Преслав / netinfo
Откриха Източната порта на старата столица Велики Преслав
76282
Откриха Източната порта на старата столица Велики Преслав
  • Откриха Източната порта на старата столица Велики Преслав

Екип на археолога Георги Майсторски откри Източната порта на старата столица Велики Преслав на разклона за село Драгоево. Уникалното в случая е, че за първи път български археолози се натъкнаха на случай, при който през прохода е преведена цяла река. „Такава находка не сме имали от десетилетия", каза археологът Георги Майсторски на пресконференция, организирана по повода.

Той обясни, че местоположението на Източната порта се локализира за първи път, като според проучванията тя е водела към Плиска и, от друга страна, през Драгоево към Константинопол. "Вече имаме нейните параметри - ширина и дължина на крилата. Сега пред нас стои предизвикателството да уловим и най-малките детайли, които могат да подскажат технологията на превеждане на река през нея", каза още Майсторски.

"Длъжници сме на туристите, защото нищо от крепостните съоръжения не е експонирано от 1981 година", заяви той. По думите му екипът ще настоява за осигуряване на средства за консервация на Източната порта и две крепостни кули, както и реставрация на съоръжението.