Отбелязваме годишнина от пристигането на унгарските емигранти в Шумен
Отбелязваме годишнина от пристигането на унгарските емигранти в Шумен / www.koshut-museum.hit.bg

Унгарският културен институт, Регионалният исторически музей в Шумен и Къщата музей „Лайош Кошут" ще отбележат 165-годишнина от пристигането на унгарските емигранти в Шумен и 65-годишнина от откриването на къщата музей с редица инициативи тази седмица.

На 17 и 18 ноември от 11:00 до 16:00 часа в залата на къщата музей ще се проведат прожекции на унгарски филми. Гостите ще могат да разгледат и придружаващата изложба на афиши на стари унгарски филми от фонда на Регионалния исторически музей.

19 и 20 ноември ще бъдат дни на отворените врати - входът за всички посетители ще бъде безплатен и двата дни в рамките на работното време - от 9:00 до 17:00 часа.

На 21 ноември в 16:00 часа директорът на Националния музей в Будапеща Ласло Чорба ще открие нова документална експозиция.

Отново тогава ще бъдат представени и фигури от силикон на стопаните на къщата хаджи Димитраки и Еленка Хаджипаневи, както и на Лайош Кошут. Фигурите са изработени с финансовата подкрепа на Общински фонд „Култура" при Община Шумен.

В залата на къщата музей ще бъде открита гостуваща фотоизложба на Унгарския културен институт с автор Януш Ейферт.

Гостите на честванията ще бъдат посрещнати в красивия двор, където ще бъде представена жива картина от членове на родолюбив комитет „Крум Страшний" и Национално дружество „Традиция" - клон Шумен на музикалния фон на откъси от оперети, чардаши, полки и мазурки, изпълнени от трио цигулки от шуменската симфониета.

В края на вечерта концерт ще изнесе формация „Малка серенада" при Народно читалище „Добри Войников".