/ iStock/Getty Images
Община Нови пазар ще трябва да заплати 831 лева на собственик, чийто автомобил пострадал от паднало дърво. Решението е на Районния съд в Нови пазар. 

Велинград губи близо 60 000 лева заради неясна обществена поръчка

На 20 юни тази година малко след 20 часа колеги на мъжа го повикали навън, тъй като голямо дърво се е стоварило върху паркирания му автомобил.

На място били и служители на пожарната, които отстранявали дърво от покрива на колата му. Самото дърво било с височина от 8 до 12 метра, а ствола му трудно можел да се обхване с две ръце.

Преди падането си това дърво се намирало в очертанията на тротоара. Вследствие на удара по автомобила се констатирали следните повреди: смачкан таван в областта на мястото на водача, напукано предно стъкло, счупени задни стъкла, множество вдлъбнатини в дясно /около и над фара, по предна и задна врата, денивелация между предна и задна дясна врата, счупена багажна рамка в дясната страна на тавана.

Община Русе осъдена за дупка на пътя

Въпреки поддържаното добро техническо състояние на автомобила преди, той с оказал негоден за употреба след инцидента. От страна на общинската администрация посочили, че причината за рухване на дървото е силен вятър и дъжд в същия ден. 

Магистратите отчели, че на 20 юни е имало валеж и вятър, "но не с такъв интензитет, че да се приеме непреодолима сила". В документите по делото се казва, че "именно общината, чрез съответните си служби е задължена да се грижи и поддържа крайпътното озеленяване на територията на града".

Магистратите присъдили сумата на ищеца. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Шуменския окръжен съд.