/ Снимка: Дарик, архив
Окръжен съд-Русе потвърди изцяло решението на Районен съд, с което Община Русе е осъдена да заплати на „ДЗИ - общо застраховане“ ЕАД София сумата 2546.45 лв., представляваща заплатено обезщетение по застраховка Каско, ведно с лихвите и разноските по делото.

Инцидентът е станал на 14 ноември 2016 г., когато мъж, управлявайки застрахования лек автомобил „Мерцедес“ по ул. "Обзор", попаднал в дупка на пътя, при което били нанесени щети на предна дясна гума и предно и задно дясно окачване.

„ДЗИ - общо застраховане“ ЕАД изплатило застрахователното обезщетение на собственика на колата, след което предявило осъдителен иск срещу Общината, посочвайки, че последната в качеството си на собственик на пътя е длъжна да го управлява, стопанисва и поддържа в изправност, което не е било изпълнено и се намира в причинно-следствена връзка с щетите, нанесени на застрахованото превозно средство.

От приетата по делото автотехническа експертиза станало ясно, че при определените размери на дупката и при движение по пътното платно със съобразена скорост за конкретната пътна обстановка, водачът не е имал техническа възможност да заобиколи или обходи пътната неравност.

След обсъждане на всички събрани по делото доказателства Районният съд уважил изцяло иска и осъдил Община Русе да плати на застрахователя претендираната сума, както и лихвите и разноските.

От Общината счели това решение за неправилно и необосновано и го обжалвали в законовия срок, навеждайки доводи, че съдът не е съобразил наличието на съпричиняване, за което са направили възражение.

Окръжен съд, след преценка на доводите на страните и доказателствата потвърди решението на първоинстанционния съд, посочвайки, че правилно са установени релевантните за спора факти и със заключението на експертите категорично е оборено възражението на жалбоподателя, поради което не е налице основание за намаляване размера на дължимото обезщетение.

Решението на Окръжен съдне подлежи на обжалване и протестиране.