/ Dariknews.bg
6 са стадата с Източнобалканска свиня, които са незасегнати от Африканска чума по свинете, в община Смядово. В региона породата е традиционна и именно там през есента бяха установени и първите случаи на АЧС в полудивата порода. 

Откриха огнище на африканска чума във ферма с близо 40 000 свине в село Брестак, Варненско (СНИМКИ)

"През септември общия брой на стадата бе 16, докато през януари 2020 година са останали едва 8".
Това съобщи д-р Наташа Баева по време на заседание на епизоотичната комисия в област Шумен. 

Като мерки продължава да не се допуска свободното отглеждане и паша на прасетата от тази порода. От 24 януари до днес на територията на област Шумен са регистрирани три нови случая.

Откриха АЧС във Веселиново и във ферма, доставяла свине за комплекса в Никола Козлево

„На 29 януари е обявен случай на Африканска чума при диви свине на територията на ДГС „Смядово“
, на 31 януари има случай на територията на ДГС „Преслав“ и на 7 февруари- в ДГС „Преслав“.

Всички случаи са регистрирани при диви свине в резултат на редовен отстрел и при изследване са отчетени положителни резултати на пробите“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ-Шумен.

ОДБХ продължава да изпълнява набелязаните мерки - ежедневно свинефермите предоставят справка на официалните ветеринарни лекари за смъртността в обектите, вземат се проби от тези животни и се изпращат за изследване.

Започна загробването на прасетата от комплекса край с.Никола Козлево

„По отношение на обявеното огнище на АЧС в свинефермата в Никола Козлево - завърши първичната дезинфекция, в момента се извършва демонтаж и почистване на оборудването в халетата, след което предстои окончателна дезинфекция“, уточни д-р Баева.

По думите ѝ, в кланиците също се вземат проби от изпратените животни за клане от официалните ветеринарни лекари. До момента няма постъпили сигнали за нерегламентирано движение на животни на територията на област Шумен.

Констатирано е ново огнище на АЧС в индустриална ферма в Шуменско

По информация на инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен, в горските територии се спазват всички мерки за биосигурност.