Свинекомплексът в село Брестак
Свинекомплексът в село Брестак / Деян Герговски/Дарик
Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира oгнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в с. Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине.

Положителните резултати от пробите са потвърдени вчера, 8 януари 2020 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

 

Свинекомплексът в село Брестак
Деян Герговски/Дарик



Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в „Тетрахиб“ АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен. При откриването на огнището стана ясно, че дейност на обекта е угояване на свине. БАБХ извършва проследяване на движението на животните от и към засегнатия животновъден обект за най-малко 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на заболяването на прасетата. Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложи да бъде забранено движението на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата  Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна.

Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона.  

БАБХ