Осигуряват 282 работни места в Шуменско по програми за заетост
Осигуряват 282 работни места в Шуменско по програми за заетост / снимка: Дарик-Шумен

12 регионални програми за заетост на обща стойност 782 000 лв. бяха одобрени днес от областната комисия по заетостта. 282 работни места в областта ще бъдат разкрити през 2011 г., ако програмите бъдат одобрени за финансиране. Срокът, за който ще бъде осигуренa работа на регистрирани безработни от региона е различен за всяка една от програмите. До 30 септември те трябва да бъдат подадени в Министерството на труда и социалната политика. Средствата ще бъдат отпуснати по Националния план за действие по заетостта.

8 от програмите са разработени от общински администрации, 2 от частни фирми и една от музея във Велики Преслав. Програмата на община Шумен „Нова възможност за безработните лица над 55-годишна възраст"е на стойност 89 600 лв. Тя предвижда работа в сферата на озеленяването и поддръжката на тревните площи работа да започнат 35 души. Останалите програми са от същото естество.

„Целта на програмите е развитие на пазара на труда и решаване на местни проблеми", обясни Катя Антонова, представител на Регионалната служба по заетостта - Варна. По думите й, ще бъде осигурена заетост на групи хора, които са неравностойни на пазара на труда. „В заложената реализация е застъпено обучение по професионална квалификация с последваща заетост", допълни Антонова.