Омбудсманите изразяват необходимост от разрастване на мрежата на обществените посредници
Омбудсманите изразяват необходимост от разрастване на мрежата на обществените посредници / netinfo

Доверието на гражданите и техните организации към институцията на местните омбудсмани аргументира необходимостта от разрастването на мрежата от Обществени посредници в Република България. Това заявяват членовете на Националното сдружение на местните обществени посредници, чийто председател е Иван Капралов, в официални писма към председателите на Националното сдружение на общините и Националната асоциация на председателите на общински съвети.

В писмата Обществените посредници посочват протичащите в последните години дебати в местните общности в Добрич, Разград, Търговище, Русе, Варна, Велико Търново и други български общини по повод конституирането на институцията и призовават новоизбраните кметове и общински съвети да отговорят на желанието на гражданите. Управителният съвет на НСМОПРБ от своя страна заявява готовност да окаже необходимата помощ при разясняване на конкретните ползи от конституирането на институцията в българските общини и методическа помощ при съставянето на необходимите организационни правилници на база на натрупания опит на действащите местни омбудсмани.

Преди седмица Омбудсманът на Република България Мая Манолова също апелира към местните власти да се възползват от правната възможност и да изберат Обществени посредници в защита на гражданския интерес на местно ниво.