ОД Социално подпомагане отчете свършеното за 2 месеца
ОД Социално подпомагане отчете свършеното за 2 месеца / netinfo

10 деца от област Шумен са се върнали в училище и посещават учебните занятия трайно, от началото на учебната година. Това каза за Дарик директорът на Областна дирекция „Социално подпомагане” Галина Дончева, цитирайки данни, предоставени от „Агенция закрила на детето”. 5 от децата са от община Велики Преслав, 3 - от Венец, 1 - от Върбица и 1 - от Каспичан. Въпросните ученици вече не допускат 5 или повече неизвинени отсъствия от учебните часове за един месец.

Дончева допълни, че в момента в Шуменско програмата „Чаша топло мляко и закуска” се реализира в общо 92 училища, тоест сред общо 6 907 ученици.

Пред Дарик директорът на „Социално подпомагане” каза още, че от началото на годината до момента в дирекцията са постъпили 2 молби по програмата „В подкрепа на майчинството”. Предвижда се по нея да бъдат ангажирани лица за отглеждане на деца до 2-годишна възраст, за да може майката или осиновителката да започне работа. В Шумен по програмата са разкрити общо 52 работни места. Молби за кандидатстване се подават в ОД „Социално подпомагане”.

По данни на дирекцията, от началото на годината, по Националната програма „Асистенти за хора с увреждания” са били наети 399 лични асистенти, а за същия период на миналата година – 466. В дейност „Социален асистент” са ангажирани 57 лица. През миналата година броят им е бил 293. От началото на настоящата година в дирекцията са приети над 9 200 молби-декларации за интеграция на хора с увреждания.