Обсъждаха възможностите за сътрудничество между бизнеса и училищата
Обсъждаха възможностите за сътрудничество между бизнеса и училищата / Дарик-Шумен, архив

Конференция на тема "Професионалното образование и бизнесът-проблеми и перспективи на взаимодействие" се проведе днес в Шумен. Тя е организирана от Регионалния инспекторат по
образование и Областна администрация-Шумен. За съжаление към форума обаче бизнеса не прояви интерес, тъй като в залата имаше представител само на една фирма от Нови пазар.

От Регионалния инспекторат представиха анализ на професионалното образование и обучение в областта. Общо 10 са професионалните гимназии в Шуменско, стана ясно от него. 6 от тях са в Шумен, 2 във Велики Преслав и 2 в Нови пазар. През учебната 2013-2014 година професионалните паралелки в областта са 33, заяви Светла Витлеемова, старши експерт по професионално обучение в РИО. Тя добави, че през последните 10 години учениците в професионалното образование са намалели с 30% в цялата страна.

От следващата година 4 професионални гимназии в града са заявили желание за разкриване на нови специалности. Това са интериорен „Дизайнер" в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, специалност „Приложна информатика в Професионалната гимназия по икономика, „Фризьор" в Професионалната гимназия по облекло,хранене и химични технологии и четвъртата специалност е „Техник на автомобилна техника".

По време на форума днес бяха дискутирани възможностите за сътрудничество между бизнеса и училищата за провеждане на ученически практики в реална работна среда, както и проблемите и механизмите за сътрудничество между бизнеса и учебните заведения.