Община Търговище алармира за опасен язовир
Община Търговище алармира за опасен язовир / Пресцентър на общинска администрация - Търговище

Близкият до Търговище язовир „Руец" има опасност да прелее. За това предупредиха от община Търговище. Проверка, в която са взели участие секретарят на администрацията Христалина Халачева и главният експерт по сигурността Кирил Керев, е показала, че язовирът е с повреден изпускателен кран. Но от сдружението за поливане, което го стопанисва, не предприемат мерки за ремонт. За проблемната ситуация е бил алармиран и областният управител на Търговище Светлин Бонев.
Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров е изпратил сигнал до Басейнова дирекция - Варна и до Областната дирекция „Земеделие". „От една страна Общината няма правомощия да принуди сдружението да поддържа съоръженията на водния обект в изправност. В същото време обаче тя носи отговорност за безопасността на населението", коментира д-р Димитров. Христалина Халачева допълни, че нивото на язовира се следи непрекъснато и че е създаден план за действие при евентуално преливане.
По време на проверките са били обхванати и други водоеми. Установено било, че в района на село Дългач местен жител е зарибил малък водоем. Спряно е водоподаването към микроязовира, за да спадне нивото на водата, което да гарантира безопасността му.
Кнотролирано се изпуска нивото на язовир Пресиян, за да се поддържа на около 3,5 метра под котата на преливане. В същото време язовир Лиляк е с много ниски нива и има достатъчен обем, за да поеме при необходимост вода от Пресиян и да не се стига до рискови ситуации, заяви Христалина Халачева.
На територията на община Търговище има общо 60 водни обекти. От тях 22 са общински, като девет са отдадени на концеси. Те се поддържат в добро техническо състояние, каза Кирил Керев.