Областната дирекция по безопасност на храните затворила 5 обекта заради нарушения
Областната дирекция по безопасност на храните затворила 5 обекта заради нарушения / babh.government.bg

5 са затворените обекти на територията на област Шумен през първите 10 месеца на тази година след констатирани нарушения. Това заяви д-р Иван Калоянов, началник отдел „Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен. 2 от тях са от търговската мрежа, 2 са затворените предприятия, както и един склад.

От началото на годината са извършени 3 996 проверки в обекти от търговската мрежа и общественото хранене. Издадени са 279 предписания и са съставени 21 акта от различно естество- етикетиране, съхраняване, документация и т.н.

1442 проверки са извършили инспекторите от отдел „Контрол на храните" в предприятия, като издадените предписания са 44, а съставените актове - 2. 477 са проверките в складове, издадени са 18 предписания и два акта.

За периода са бракувани и изтеглени от пазара над 800 килограма продукти от търговската мрежа. 262 кг. от тях са месо и местни продукти. От производствените предприятия са бракувани и изтеглени 142 кг. продукти от животински продукти и 50 кг. продукти от не животински произход.

Към момента постъпилите жалби и сигнали от началото на годината са 71. Те са от различен характер, основно касаят пакетирани продукти, предлагани в търговската мрежа, заяви д-р Калоянов.

От Областната дирекция по безопасност на храните съобщиха още, че от началото на годината случаите на трихинела в Шуменско са 4. От там призоваха ловните дружинки задължително да носят проби за изследване за това паразитно заболяване, както и за чума по свинете. В шуменската лаборатория се изследват проби от областите Шумен, Разград, Търговище и Русе.