Двама мъже от Шумен са предали парични суми в полицията, след като са се усъмнили, че са станали помагачи в телефонни измами, съобщиха от ОД на МВР.

В съботния ден мъж е подал сигнал, че е бил нает за транспортна услуга от мъж след обява за работа. Работата му щяла да се състои в това да пренася документи от България до Румъния.

Задържаха жена за телефонна измама

Насочен е бил да взема пакет с документи от Нови пазар, веднага трябвало да ги закара до офис в Румъния. Преди да тръгне мъжът споделил на свой приятел, че си намерил доходна работа - щял да пренася документи и да му плащат добре.

Приятелят му се оказал полицейски служител. Накарал го да погледне какво пренася и след като станало ясно, че в плика няма документи, а парична сума веднага пристигнал в полицейското управление и ги предал.

установено е, че парите били взети от 83-годишен мъж от Нови пазар, когото телефонни измамници успели да излъжат по познатите схеми - лечение на близък.

Паричната сума, която възрастният мъж предал е 4120 лева. С него се свързали полицейски служители преди да разбере, че е измамен.

Заблудиха възрастна жена: Ало измамници ѝ отмъкнаха хиляди левове

При друг случай
- 28 500 лева са били предадени от мъж от Шумен в полицейското управление на 18 август. Няколко дни преди това на мобилния му телефон се обадил мъж, който се представил за служител на фирма за изкупуване на земеделски земи в България.

Попитал го дали има възможност да пътува до Румъния да пренася документи. Предложил му добро възнаграждение. Няколко дни поред се чували и му казвал да бъде в готовност за пътуване.

Поръчката е дошла в неделя. Мъжът е трябвало да отиде до град извън област Шумен, да вземе документи и да ги закара в Румъния. Отишъл е на посоченото място, пакет му предала възрастна жена.

84-годишна жена остави под пейка близо 10 000 лв. на ало измамници

След като потеглил, провел няколко разговора с мъжа, който го направлявал накъде да кара. Указанията били да се насочи  към границата. Шуменецът се сетил, че жената от която взел парите била разтревожена.

Усъмнил се, отворил пакета и видял голяма парична сума. Последвал е разговор в който попитал защо няма документи, а пари, а мъжът му отговорил, че парите са пратени за покупки на нейни близки. Предложил за транспорта по-голямо възнаграждение, но той му отказал.

Последвали закани и заплахи, но мъжът предал парите на униформените. Предстоят действия по документиране на престъплението с полицаи от друга Областна дирекция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня