Нови пиеси на утвърдени автори в тазгодишните „Друмеви театрални празници – Нова българска драма”
Нови пиеси на утвърдени автори в тазгодишните „Друмеви театрални празници – Нова българска драма” / netinfo

Предстоящото XXIII издание на международния фестивал „Друмеви театрални празници - Нова българска драма" ще представи на шуменска сцена 10 спектакъла. Всички заглавия са нови, но на вече утвърдени автори. Това разкри пред журналисти тазгодишният селекционер Кремена Бабачева. Театралният фестивал ще се проведе между 11 и 16 май под мотото „Играещият човек и разглобеният век".

В селекцията са включени изключително интересни постановки, сред които събитието на миналия сезон „Възвишение" по романа на Милен Русков. Драматизацията е на Александър Секулов и Иван Добчев. По думите на самата Кремена Бабачева Шумен ще види един много особен спектакъл, обръщащ понятията за революция и герои. Сред заглавията присъстват още „P.S. Дъщеря ти, Ана" на режисьора Георги Михалков и „Хората от Оз", в който участват Цветана Манева и Стефан Вълдобрев. Впечатление прави спектакълът „Да разлаем кучетата" на театър „Българска армия", представящ добилия популярност в медиите скандален ритуал „тричане на кучета". На основната сцена ще се играе още авторският спектакъл на Теди Москов „Професия Лъжец".

На камерна сцена фестивалът ще представи спектаклите „Глас" - моноспектакъл на Ивана Папазова, „Робин" на режисьора Теа Сугарева - дъщеря на Едвин Сугарев, с участието на младия актьор от Шумен Слав Бойчев. На шуменска сцена ще бъдат представени още „Изкушение" по Елин Пелин, „Невидимите" №3 Дом" и „Бясна, кривогледа, лакома", един спектакъл, написан специално за актрисата Йорданка Стефанова.

Журито е съставено от Бина Харалампиева (режисьор), Виолета Дечева (професор по театрознание, критик), Петя Диманова (театрален композитор), Меглена Караламбова (актриса) и Иван Бърнев (актьор). Цените на билетите се запазват.