Нови договори могат да увеличат двойно заетостта във военния завод в Търговище
Нови договори могат да увеличат двойно заетостта във военния завод в Търговище / Борислав Курдов

Военният завод ТЕРЕМ в Търговище е в преговори по два крупни договора, които могат да осигурят двойно увеличение на заетостта и обема работа за следващите години. Това съобщи управителят на завода инж. Христо Богданов при посещение на кмета д-р Дарин Димитров в завода.

Визитата на градоначалника е в изпълнение на предизборната му програмата за укрепване сътрудничеството с местния бизнес, с цел подобряване на икономическото развитие, повишаване на заетостта и доходите на населението.

В момента в завода работят 300 човека. Средната заплата е в размер на 639 лв., съобщи инж. Богданов. Той изрази надежда преговорите да приключат до 2-3 месеца със сключване на сделки, които да гарантират работа поне за 5 години. Това ще бъде и голямата новина по повод 50-годишнината от откриването на военния завод, която се навършва тази есен. „Заводът е в добро финансово състояние. Нямаме задължение към доставчици и работниците. Изпълняваме поръчки от различни наши клиенти и в някои производства се работи на две смени", съобщи управителят.

Кметът се срещна и разговаря с работници в производствените помещения. На място се запозна с условията на труд и перспективите пред завода в Търговище.
Градоначалникът и ръководството на „Хан Крум" се договориха за съвместни действия при решаване на неотложни проблеми, свързани с работата на завода и реализиране на идеите за повишаване на заетостта и социалните придобивки.

„Планирам да се запозная на място с дейността и проблемите на основните фирми в общината, които осигуряват работа. Всички могат да разчитат на подкрепа и партньорство, тъй като само с обединени действия можем да постигнем и генералните си цели, сред които е Търговище да стане силен икономически център, в който има работа и надежда и за младите хора", каза кметът.

Той допълни, че посещението в ТЕРЕМ е сред първите, тъй като заводът е сред структуроопределящите в общината, а в добрите си години е давал работа на 4500 човека. Перспективите пред него и сега са добри, въпреки че работи в изключително конкурентна среда.