Нова яслена група отвори врати в Обединено детско заведение „Светулка”
Нова яслена група отвори врати в Обединено детско заведение „Светулка” / снимка: Община Шумен

Нова яслена група отвори врати в Обединено детско заведение „Светулка" в кв. „Б. Българанов" в Шумен. „Това е един щастлив ден за Шумен. Продължават грижите на общината към децата, миналия месец открихме двете групи за предучилищно възпитание в сградата на СОУ „Трайко Симеонов", а днес откриваме Обединено детско заведение „Светулка", заяви кметът на Шумен Красимир Костов. Той заедно с директорът на заведението Надежда Минчева прерязаха лентата на новооткрития обект. Градоначалникът каза още, че местната администрация ще продължи с изпълнението на ангажиментите си към децата на Шумен. „На добър час на детското заведение и на 20-те малчугани от новата яслена група", каза още Костов, който подари на малчуганите детски играчки за новата яслена група.

Гости на децата и техните учители бяха още областният управител Венцислав Венков, зам.-кметовете Живка Тонева и Седат Кадир, общинският съветник Бирол Адил, ген. Иван Динев, представител на „Алкомет" - дългогодишен партньор на детското заведение, директори и експерти от образователната и социалната дирекции на общината.
„Днес е много специален ден. Семейството на светулките се увеличава с най-малките си членове - децата от яслената група. Това е дълго чакано събитие както за общността на квартала така и за децата на Шумен.", каза в приветствието си директорът Надежда Минчева. Тя благодари на всички, подкрепили идеята за разкриване на яслена група и осъществили реализацията й. „Днешният празник показва, че социалната политика, дори и в трудни икономически моменти, е осъществима, стига да има воля и желание. Нека пътят ни е осеян с успех, нека пребъде", каза в заключение Минчева.

Водосвет за здраве и благоденствие на екипа на ОДЗ, на децата и на техните семейства, отслужи отец Димитър.

ЦДГ в кв. „Боян Българанов" има 30-годишна история. По предложение на ръководството на община Шумен и по настояване на родители с решение на Общинския съвет от началото на месеца тя бе преобразувана в Обединено детско заведение. В него вече ще функционира нова яслена група, в която ще се отглеждат 20 деца. Заедно с тях в заведението ще се отглеждат, възпитават и обучават общо 362 деца.

За реконструкцията и ремонтните дейности, както и за обзавеждането на новата яслена група, общината вложи от бюджета си общо 20 000 лв.