Мирен протест на 40 ден от смъртта на 22-годишната Светомира от Шумен затвори кръстовището, на което младото момиче загуби живота си.

 Нейни близки и десетки шуменци се събраха на кръговото кръстовище, на което на 28 септември колата на Светомира бе блъсната от друг автомобил. Хората поискаха справедливост. 

Искаме да има справедливост, да няма повече загинали деца, а който греши да си понесе наказанието, каза майката на момичето Радосвета. 

Бащата Анатолий Станчев посочи, че вярва в справедливостта. 

"Когато съдебната система се интересува от самите граждани, значи има стъпка напред. Тази стъпка ще я направим всички, когато се обединяваме, поддържаме инициативата и сме всеотдайно", каза той. 

Събралите се хора запалиха свещи и поднесоха цветя на лобното място на Светомира, а след минута мълчание в нейна памет блокираха движението по бул. Симеон Велики, като обикаляха кръговото кръстовище, на което стана фаталната катастрофа. 
 

Dariknews.bg



Инцидентът стана малко след 21 часа. Тогава 18-годишният Жечко Кюркчиев удари колата на Светомира, като малко по-късно стана ясно, че момичето е починало, а нейната спътница е с тежки наранявания. Първоначално Жечко, който има книжка от няколко месеца, даде положителна проба за наркотици, но в последствие анализ в токсикология отрече този резултат. Младежът бе поставен под домашен арест от шуменския съд и в същия ден автомобилът му изгоря на служебен паркинг на МВР. Това предизвика гневни реакции, като се стигна дотам, че случая бе поет от Национална следствена служба.

Лично главният прокурор Иван Гешев пък се срещна с родителите на загинало то момиче и обеща справедливост. Преди дни отново имаше протест на близките на Светомира пред съда в Шумен.