Разпитът продължи няколко часа
Разпитът продължи няколко часа / dariknews.bg
С представяне на съдебно-медицински експертизи от аутопсии и разпит на свидетели продължи делото за трагедията в Хитрино. Обвиняеми за смъртта на седем души са машинистите от дерайлиралата влакова композиция Димитър Михнев и Радослав Петков.

В телефонна връзка от Берлин бе разпитан Хенрик Амосер. Той е един от експертите, изготвили частната експертиза за фирмата превозвач Булмаркет. Според нея причина за инцидента е лошото състояние на инфраструктурата и релсовия път.

Ще има ли справедливост за Хитрино?

Разпитът продължи няколко часа
dariknews.bg


Първата информация за инцидента получих на 10 делември 2016 г. oт новините в интернет. На следващия ден бяхме помолени да посетим мястото на катастрофата, обясни той и Амосер и добави, че той и негов колега от Институт за сигнална техника в железопътния транспорт са пристигнали на 13 декември в Хитрино. 
 

Експерт от Чехия: Релсовият път в Хитрино е бил в лошо състояние


Те не били допуснати до мястото на инцидента заради наложената изолация на селото, но разгледали видео и снимков материал.
фирмата

Втори път от 21 до 23 декември Амосер отново бил в България, за да огледа мястото на инцидента.

10 декември, който никога няма да забравим (СНИМКИ)

Разпитът продължи няколко часа, а експертът от Германия посочи, че никога не е виждал по-голямо изместване на релсов път и като причина отново посочи лошото състояние на ЖП мрежата.

Той акцентира, че стрелката на линията не е била заключена, а баластрата под самия железен път също не е била добре направена. 

В сутринта на 10 декември 2016 година никой не знаеше как ще продължи животът в Хитрино.
dariknews.bg, Деян Герговски


Окръжният прокурор Маргарита Георгиева посочи, че експертизата на Булмаркет не е процесуална експертиза.

В Хитрино връчиха ключовете на 12 нови къщи (СНИМКИ)

Такава експертиза няма по делото. Има си наказателен процес в България, процесуален кодекс, който казва какво е експертиза и кой трябва да я изготви. Лицето, което претендира, че е изготвило някакво писмено становище, ще бъде разпитано като свидетел за факти и обстоятелства, които е възприело, ако е посетило мястото, каза още прокурорът. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.