/ dariknews.bg, Деян Герговски
С разпит на свидетели и видеоконферентна връзка с Чехия продължи делото за трагедията в Хитрино, ден след втората годишнина от инцидента. Обвиняеми за смъртта на седем души са машинистите от дерайлиралата влакова композиция Димитър Михнев и Радослав Петков.

Ще има ли справедливост за Хитрино?

По време на разпитите бе изслушан като свидетел и един от експертите, изготвили частната експертиза за фирмата превозвач Булмаркет.  

Делото продължи с разпит на свидетели.
dariknews.bg


По време на видеоконферентна връзка с Чехия свидетелят Сденек Жак заяви, че релсовият път и инфраструктурата не са били в добро състояние, а системите за безопасност са остарели, което е допринесло за инцидента.

10 декември, който никога няма да забравим (СНИМКИ)

Той разказа, че траверсите не са били достатъчно покрити с баластра, което е позволявало железният път да не е стабилен,  да се движи, по негови думи, както на мястото на инцидента, така и в други близки участъци по трасето.

В Хитрино връчиха ключовете на 12 нови къщи (СНИМКИ)

Сденек Жак е с повече от 15 години опит в областта на транспортната безопасност. Бил е и главен инспектор в чешките железници. Като част от екипа, извършил частната експертиза за Булмаркет, е бил на огледи в Хитрино от 12 до 14 декември 2016 година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари