Набират пари за нова джамия в с. Гусла
Набират пари за нова джамия в с. Гусла / netinfo
Вече е разкрита банковата сметка, чрез която ще бъдат събирани средства за възстановяването на изгорялата при пожар джамия в с. Гусла – това съобщи за Дарик кметът на община Каолиново Нида Ахмедов. Той допълни, че на среща с кметовете на населени места от общината е било взето решение, във всяко едно село да се проведе самостоятелна кампания. Предвижда се да бъдат обиколени всички семейства, които нямат възможност да внесат пари по банкова сметка. „Надявам се, че ще успеем да съберем около 20 000 лв. само от община Каолиново” – допълни още г-н Ахмедов. Той обясни, че кампанията ще бъде разширена като се изпратят писма с призив за помощ до всички общини, в които ДПС спечели управлението на последните местни избори. „Те са около 30 в цялата страна и разчитам на пълната им подкрепа” – заяви Нида Ахмедов. Такива писма ще бъдат разпратени и до всички общини от област Шумен.

В най-скоро време предстои да бъде изготвен проект за изграждането на новата джамия. Вече са осъществени и контакти с известни архитекти, строили подобни малки джамии. Най - малко 100 000 лв. ще са нужни за издигането на новия храм. Очаква се в кампанията по набирането на средства да се включат и много българи, живеещи в Турция, както и местни бизнесмени. Помощ е била потърсена и от шуменските депутати от ДПС – Юнал Лютфи, Четин Казак и Метин Сюлейманов, които също са обещали съдействие. Кметът на община Каолиново Нида Ахмедов ще дари една своя кметска заплата – тя е в размер на 1000 лв. В момента жителите на с. Гусла отправят ежедневните си молитви в стая, пригодена за джамия, а всеки петък прихождат до най-близката съседна джамия.

Около 200-годишната джамия в с. Гусла изгоря в неделя при пожар, разразил се след късо съединение в електрическо табло.

Банковата сметка, на която може да помогнете за изграждането на нова джамия в с. Гусла, е разкрита в банка "ДСК" EAД – гр. Нови пазар:

IBAN: BG 81 STSA 93000015138392

BIC: ST SA BG SF

Номерът на банковата сметка е публикуван и на интернет страницата на община Каолиново: http://www.kaolinovo.bg/.

Цялото интервю с Нида Ахмедов, чуйте от прикачения файл: