Мъжът, който отвлече непълнолетна и после се скри във Франция, остава в ареста
Мъжът, който отвлече непълнолетна и после се скри във Франция, остава в ареста / Борислав Курдов, архив

Анатоли Василев, разследван за отвличане на непълнолетно момиче, извършено в Търговище и при условията на опасен рецидив ще остане постоянно в ареста. Състав на Варненския апелативен съд днес потвърди определение на Окръжен съд Търговище от 27 март тази година, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение спрямо 22 годишния мъж.

Пресслужбата на съда уточни, че следствените действия са започнали през ноември миналата година, след постъпили жалби от близките на непълнолетното момиче, жертва на отвличането. Анатоли получил призовка да се яви на разпит, но вместо да отиде в полицията, той напуснал страната и заминал за Франция. Едва на 28 януари тази година, в негово отсъствие е привлечен като обвиняем, затова, че на 18 октомври мин. год., в Търговище отвлякъл непълнолетно момиче с употреба на сила и заплахи за живота. С ЕЗА той бил издирен и задържан на 12 март тази година във Франция. Две седмици по-късно е изправен пред съда в Търговище и задържан под стража.

Защитата на разследвания изтъкна обстоятелството, че близо година Анатоли е живял с момичето на семейни начала, но след влизането му в затвора родителите й са я върнали в дома си. Анатоли излязъл на свобода и предприел действия да върне момичето при себе си. Действията му били забелязани от свидетели, които сигнализирали близките на пострадалата.

Апелативният съд във Варна намери, че съдът в Търговище е изложил убедителни мотиви, основани на събраните в хода на разследването гласни и други свидетелства, които категорично обосновават предположението за авторството на отвличането, извършено при условията на опасен рецидив. Наказанието, което законът предвижда за това деяние е от 10 до 20 години затвор. Първата съдебна инстанция е обсъдила и обстоятелството, че обвиняемият се е укрил след престъплението, а този факт води до извода, че Анатоли може да се скрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.
Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража", е окончателно.