Международна научна конференция Съвременният Войников в Шумен
Международна научна конференция Съвременният Войников в Шумен / netinfo

Международна научна конференция „Съвременният Войников”, посветена на 175 години от рождението на бележития възрожденец, организира НЧ „Добри Войников”. Тя ще се проведе на 13 и 14 ноември. Инициативата е част от програмата на читалището, приета от Настоятелството още през изминалата година. Конференцията ще се проведе под патронажа на кмета на Шумен Красимир Костов. Научен ръководител на сесията е доц. Д-р Николай Димков.

В конференцията ще участват учени, историци, изследователи на живота и делото на Добри Войников, както от България, така и от Русия, Молдова и Румъния. По време на откриването на конференцията ще присъства Анатолий Щелкунов - генерален консул на Русия във Варна, проф.д-р Червенков - Ректор на университета в Таракли, Молдова, г-жа Анастасия Радулова - зам.- председател на Българското дружесттво в Браила, Румъния и представители на община Браила.

Освен докладите програмата включва и посещение в къща - музей „Добри Войников”, където гостите ще бъдат посрещнати в стар шуменски стил със сладко, музика и чаша вино.