Медицински сестри протест
Медицински сестри протест / БГНЕС
Медицинските сестри се подготвят за нов Национален протест на 15 май в София. Те отново ще настояват за достойно заплащане. В момента във Facebook върви организацията на здравните работници от различни точки на страната, за да се координират за протеста в столицата.

През април бяха гласувани допълнителни средства за заплати, но се оказа, че те не са достатъчни. Заради ниските възнаграждения трудно се намират кадри, а бъдещите специалисти по здравни грижи предпочитат да напуснат страната.

Преди 4 години Михнуриет Басри избира да учи за медицинска сестра в медицинския филиал в Шумен. Отива по програма Еразъм на обучение в Турция, за да придобие представа за работата на своите колежки зад граница.

Дарик
dariknews.bg


По-спокойно работят тамошните сестри – добре подсигурени финансово. Знаят точно часовете колко ще работят – няма изненади, казва тя.

Досега, защото не съм го виждала на живо – как може спокойно да се работи и да бъдеш сигурен – не съм се замисляла за чужбина, разказва бъдещата медицинска сестра и не изключва възможността да работи извън България.

През март медицинските сестри излязоха на протест. След това бяха гласувани 50 милиона лева за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи.

Реално обаче сестрите са получили по около 50-60 лева отгоре на досегашните си възнаграждения. 

На 15 май те обаче ще поискат медицинските заведения да не бъдат търговски дружества, а да бъдат подчинени на министерството на здравеопазването. Така ще се гарантира по-високото заплащане на здравните работници, казва мед. сестрата Антония Тодорова, която ще е част от протеста в сряда.

Тя и 10 нейни колежки ще пътуват от Шумен, за да подкрепят колегите си в София. 

Дарик
dariknews.bg


Според Веска Райчева, която е председател на местната колегията на здравните специалисти в Шумен, колегите й са добре разбирани, но "когато стигне въпросът до пари – там вече няма такива".

Протестът на медицинските сестри е насрочен за 15 май, сряда, от 14 часа пред Министерски съвет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.