Мащабен проект за ремонт на пътища стартира в Търговище
Мащабен проект за ремонт на пътища стартира в Търговище / DarikNews.bg

Със символична първа копка стартира мащабен проект за реконструкция на няколко пътни отсечки в област Търговище. Първата копка край търговищкото село Пролаз направиха областният управител Митко Стайков и Станислав Тодоров, представител на фирмата изпълнител на обекта . Присъства и Лазарина Стоичкова - член на Управителния съвет на Агенцията по пътна инфраструктура.

Проектът се осъществява по Оперативна програма Регионално развитие. Общата дължина на отсечките е близо 27 километра, като в тяхната рехабилитация ще бъдат вложени 12 200 000 лева. Ще бъдат ремонтирани обходният път Преслав-Върбица през селата Менгишево, Плъстина, Долно Новково - до Омуртаг и пътя Омуртаг-Търговище през селата Пролаз и Вардун. По думите на г-н Стайков, това са все пътища, които не са ремонтирани основно през последните 30-40 години.

Обектът трябва да бъде приключен за четири месеца. На него ще работят повече от 200 души, като ще бъдат наети и хора от региона. Това се налага поради съкращаването на сроковете за изпълнение, заради навлизането на есенно-зимния период, уточни Станислав Тодоров.

В Търговищка област до дни предстои да бъде даден старт на строително-ремонтни дейности по нови пет проекта на обща стойност над 30 000 лева, каза още областният управител Митко Стайков. Предвижда се пълна рехабилитация на 98 км от републиканската пътна мрежа на територията на търговищка област. Става дума главно за пътища първи и втори клас, които осигуряват достъп до малките населени места и с ремонта им ще бъде снижен рискът от катастрофи.